Search This Blog

Sunday, June 12, 2011

Sunday

Macam orang kebanyakkan, hari Sunday gua mulakan dengan bismillah, di ikuti kaki kanan pijak lantai, stretching sikit-sikit, mandi siap-siap pergi kenduri.

Hari ni, membe gua, seorang bujang tua punye majlis kahwin. Dari kabar-kabar dengar cerita dia punye majlis grand prix. Maklumlah, dapat orang rumah dari kerabat-kerabat. Tuah orang..

Sesampainye gua di majlis tersebut, gua pekena makan dulu dengan buah hati. Bab ni memang gua tak puas hati. Nasi dalam pinggan gua jumlahnye standard untuk budak tadika. Gua yang bersaiz kurang sikit dari peti ais mak gua, memang rasa kecik hati. Ini lah padahnye kalau si tukang senduk nasi body ikut figure Erra Fazira!

Settle makan lauk lebih dari nasi, pengantin pun berarak masuk. Gua cepat-cepat cuci tangan sambil tarik tangan buah hati yang sibuk nak makan limau pergi ke pelamin. Sama cantik sama padan. Begitu juga dengan si pengapit. Gua senyum sendirian. Buah hati, masih sibuk dengan limau.

Acara kemuncak majlis, pelepasan dua ekor burung merpati ke udara. Apa simbolik pun gua tak tahu. Bila burung dilepaskan, gua tengok si bujang tua tersengih-sengih pandang orang rumah. Gua pun turut tersenyum faham..

"Bestla burung lu malam ni dapat lepas jugak kan?"
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 comments:

citahrudin said...

yg lu tak mintak nasi extra senduk kepada makwe senduk nasik tu apsal? gua hairan ni

Bobo Brazil said...

gua malu la....