Search This Blog

Thursday, May 14, 2009

Ali Famous Cendol, Kulim

Budak-budak MRSM PDRM (kitorang panggil maktab je...) kalau keluar outing tempat paling wajib nak serbu mesti Ali Famaous Cendol. Senang cerita kalau tak minum cendol, macam tak sah outing. Kira batal outing tersebut. Budak-budak hostel lain pon aku rasa macam tu jugak. Termasuklah budak-budak teknik Kulim. Budak MARA Kulim tak pasti pulak. Ala, derang mana pandang setakat outing Kulim je...


Gerai si Ali ni dekat bus stand lama Kulim. So, secara automatik turun bas mesti la pekena cendol dulu. Baru la teruskan dengan tawaf kat Pasaraya Nola tanpa rasa dahaga yang amat. Takpun lepas penat bersaei daripada The Store, pegi ke Rhythm, terus pulak ke Honey Bakery, singgah kejap dekat Yawata beli pensil picit boleh jugak diakhiri dengan meminum cendol kat gerai Ali ni. Barulah sempurna aktiviti outing.


Ada jugak budak maktab yang berdating kat Ali tu sementara tunggu bas nak gi Butterwoth time balik cuti semester. Ada jugak yang berjanji tunggu kat Ali nak naik bas sama-sama gi Butterworth end up dating kat Megamall. Tapi aku tak pernah dengar yang putus cinta kat Ali.


Pendek cerita, Ali Famous Cendol memang nostalgik. Cuma aku kecik ati dengan maktab, tak pernah belanja cendol time jamuan. Pengetua memang kedekut!



14 comments:

mabuk said...

cendol mana-mana pon sama baiiii. Ni mesti tempat dating ko dulu kan?

Estrada said...

eh dude,ko mrsm pdrm batch mana?aku spm 2000..

Bobo Brazil said...

eh same.. ko ape? arrazi, batani, dailami, khindi, zarqali?
heh! aku apal lagi nme kelas

Estrada said...

ko kelas mana dowl?btau nama ko cnfirm la aku kenal..cibet tol!haha..

dreka said...

oit...sapa estrada ni beb? oit ko xciter pasal nasi kandar kite lg...
yg makan maratton yg slalu kite buat dulu....aku teringat je kat pasar ramadhan dh..pergh....roti arab yg sedap cicah ngan kari...wahhh....oh kulim!! aku rindukan kamuuuuuuu

Bobo Brazil said...

ex-presiden filipina.

nasi kandar lain entry bai...

Estrada said...

tu blom cite burger area bus stand tu..mmg superb burger dia!aku syak brader tu letak ganja..haha!kuar outing apa2 hal g BSN dulu kuarkan duit..datu usha komik2 baru. (raja rimba,pedang setiawan,pendekar laut,pendekar sakti,juara wira,alam perwira,etc).

Bobo Brazil said...

hoh!

aktiviti yang sama.

Bobo Brazil said...

-mabuk-

mana sama baiii. ini famous punye cendol. gua dating-dating xde aaa

Zaidi bin Muda said...

pekena pulak dengan laksa penang wei...syahdu..

asyiqin said...

aduh....best2....ingat lg ms lepak2 kt bus stop sambil tunggu bus...mmg pengalaman...naik bus 40sen...kalu pakai bj maktab la...mmg syahdu la naik bas...turun...jalan kaki satu kulim..balik...naik bus..kene berdiri...smp..kene jalan lagi naik bukit bodoh tu..aduhh...sakit tol kepala lutut...

tp...mrsm pdrm..i lapppppp uuuuuuu...

Bobo Brazil said...

aah.. bas lantai kayu. jarang-jarang dapat duduk. cibai tul.

NORHANIDA YAHYA said...

aku mmg slalu mlantak cendol kat citu gak r skang sbb dok kt kulim..
uncle tu pnye misai mantap ah..hahah
nape kat mrsm trans dulu aku xpenah dengar pasal cendol ni eh??hahah

Bobo Brazil said...

ooo... misai yang mantap rahsia dia...